Colectiv, nu te-am uitat!

Bună!
A trecut aproximativ un an de la tragicul eveniment din clubul Colectiv din Bucureşti. Simt nevoia să scriu despre asta deoarece anul trecut am rămas controversat de situaţie, nu prin prisma faptului că organizarea şi măsurile de siguranţă împotriva incendilor au fost la un nivel destul de scăzut în cadrul desfăşurării activităţilor în club, sau slaba mobilizare a serviciului de ambulanţă şi smurd al capitalei, dar prin prisma comentariilor aduse şi sentimentele de rău transmise de compatrioții noştri.
         Focul reprezintă purificare.

 Elementul cheie  care a bulversat o ţară întreagă, dar lăsând la o parte cum am zis şi la început proasta organizare a clubului, vreau să pun în evidenţă comentarile aduse asupra activităţii ce s-a desfăşurat în club pentru că mentalitatea a rămas la fel, „s-a schimbat doar guvernul ” . Cu toţii ştim că în acel club se ascultă muzică rock. Foarte drăguţ. Mirobolant chiar.
Mă adresez ” camerelor de filmat vechi de 70 ani” care ascultă doar ” unde m-ai dus Bădiţa” sau ” m-a înşelat nevasta cu vecinul ” , altceva nu ascultă şi ştim că bârfa şi poveştile sunt în floare, aşa că, de ce să nu comentăm? Dar mă adresez totodată şi încuiaţilor care au tranşee pe creier de parcă am fi în Primul Război Mondial, alt eveniment, altă tragedie, mai.. Anyway …
Dragii mei, să clarificăm nişte lucruri. Dacă asculţi muzică rock, nu eşti satanist, nu eşti adeptul îngerului decăzut, nu eşti slugă lui Lucifer, nu înseamnă că tăi şi spânzuri în numele lui. Dacă asculţi muzică rock, consider eu că eşti o persoană cât de cât cu capul pe umeri şi picioarele pe pământ, şi la propriu şi la figurat, ai un nivel de inteligenţă peste medie şi vezi diferit lucrurile, adică nu ai obloane ca şi calul să vezi doar în faţă ca şi distinşii noştri. Aşadar ascult rock, nu sunt neapărat adeptul fiului răzvrătit, sau dacă ascult muzică rap nu înseamnă că e la ordinea zilei să consum substanţe interzise prin lege care să-mi confere stări de bine şi să mă inducă într-o lume creată de mine. Nu cunosc preferinţele muzicale nimănui, nu ştiu ce ascultă fiecare care a comentat în sensul acesta, dar spuneţi-mi şi mie ce învăţăm din muzică pe care o ascultaţi voi. Adică eu din muzică populară şi muzică dezvoltată de oamenii de etnie rromă, nu învăţ altceva decât să am noroc la bani  , dar nu-mi zice nimeni cum să-i produc, evident,  să-mi veghez nevasta că poate, săraca, e la vecinu în curte caută ciuperci… Dar muzica rock inspiră încredere, inspiră un sentiment plăcut şi transmit totodată un mesaj productiv, că şi muzică rap de altfel, bine, nu toată muzică rap, dar în mare parte. Fără a face vreo reclamă trupei Paraziţii, dar piesa Demnitate prezintă societatea aşa cum e, recomand să o ascultaţi, eu cel puţin când ascult piesa asta şi iau un Parasinus, dacă mai fumez şi un pachet de Kent, credeţi-mă sunt pe Saturn şi probez inele…

Am auzit că s-a întâmplat tragedia din cauza sărbătorii ” Halloween” care are loc în noaptea dintre 31 Octombrie şi 1 Noiembrie. Da.. normal… sărbătoare păgână şi de-asta i-a bătut Dumnezeu. Nu am nici o treabă cu religia, ea e pe drumul ei, eu pe al meu, nu vreau să-mi ridic în cap hateri îndoctrinaţi, dar ştiţi cum se zice ” A fost cutremur pentru că nu mai merg Tinerii la Biserica”. Domnilor, Halloween-ul nu este o sărbătoare americană, cum sunteţi toţi predispuşi să credeţi. Halloween-ul este de origine celtică, apoi s-a răspîndit prin intermediul irlandezilor în Statele Unite unde a prins rădăcini puternice şi o dezvoltare pe măsură. Dar Halloween-ul, sărbătoarea care semnifică ziua din an când linia dintre lumea noastră şi lumea de dincolo este cea mai subţire, s-a inspirat sau cel puţin are orientări către sărbătoarea creştină, Ziua tuturor Sfinţilor. În tradiţia populară din România există un obicei asemănător, Noaptea Sfântului Andrei, care este asociat cu apariţia strigoilor, cu farmecele de dragoste şi ghicirea ursitului, de asemenea se poate „află” dacă anul următor va fi roditor. Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Aşadar trecem la un alt personaj Dracula, nu vreau să mă abat de la subiect, dar asta denotă faptul că este totul o ficţiune, divertisment şi trebuie tratată corespunzător. Este un joc pentru copii şi o distracţie totodată prin colindatul specific şi adunarea dulciurilor, nici pe departe ritualuri satanice sau orice legat de ocultism. Aşadar nu mai fiţi paranoici, obişnuiţi-vă cu ideea că ” Shit Happens, but not always”. Nu trebuie să dăm vină pe ghinion sau noroc, penntru că acestea nu există. Sau nu, ba da Noroc există.. era un demon în antichitate… dacă credem tot ce ni se vinde sau dacă suntem pe principiul ” tot ce zboară se mănâncă” .

În final aş dori să prezint sincere condoleanţe famililor, sincere felicitări şi aprecieri, respectul meu oamenilor care au prezentat un spirit civic enorm când şi-au riscat sau chiar şi-au dat viaţă salvându-i pe ceilalţi din infernul care s-a produs. Dar evident că s-a produs infern, nu era muzică diavolului şi sărbătoreau trecerea morţilor? Lăsând glumă la o parte, ceea ce s-a întâmplat a fost tragic şi trebuie să luăm cât mai repede măsuri preventive pentru eviterea unui nou incident.

Va mulţumesc! (C) Călin Onacă

d

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s