Patru ani… o singură experiență

Am primit multe întrebări  pe ask.fm în legătură cu Colegiul Național Militar si viața de militar, în caz viitor militar.

Totul a început dintr-o dorință dezvoltată în urma vizitării unei baze militare in clasa a saptea. Fascinat și totodată curios, am hotărât să-mi croiesc drum prin această experiență. Da, este o experiență deoarece privind acum în trecut, nu am avut nimic de pierdut, dar multe de câștigat făcându-l.
În urma susținerii unor probe medicale, sportive si un test psihologic, am fost repartizat la examenul de admitere care constă intr-un test de tip grilă la Limba Romana si Matematică. Am aflat că am fost admis in prestigioasa unitate de învățământ și abia atunci am realizat că viața mea începea atunci.
Cu pași timzi, o uniformă puțin largă, dar cu speranță, am pornit pe un drum. Un drum diferit față de ceilalți prieteni ai mei din liceele civile. Liceul militar din Alba Iulia nu a fost tocmai ușor. Am întalnit mentori duri și serioși care știau foarte bine care este misiunea lor, ci anume să ne instruiască și să ne pregătească pentru o cariera militară, și nu numai, pentru viață. Am fost privat de o anumită libertate, însă nu regret. Am învățat să prețuiesc fiecare lucru pe care-l aveam. Nu aș da o mare importanță pe valoarea materială, însă am fost pregătiți în așa fel încat să fim precauți, să nu luam decizii pripite, să nu facem risipă de resursele pe care le avem și să prețuim fiecare moment cu familia si cu oamenii. Ne-au fost dezvoltate bunele maniere ( asta nu înseamnă ca eram niște sălbatici înainte) în ideea în care aveam un alt statut, aveam o imagine de păstrat.
Liceul Militar m-a facut să mă maturizez, să ies din acea sferă a copilăriei unde toate erau bune și frumoase. M-a făcut să văd viața așa cum este, m-a pregătit pentru momentele grele si stresante din viață. Mi-am facut, pot să zic, o familie acolo, împreună cu colegii mei am fost unul pentru altul la rău și la bine, avem o mulțime de amintiri, de care ne aducem aminte cu drag. Nu au fost toate roz și nu au mers toate ca pe roate, însă asta ne-a întărit si ne-a unit mai tare.
Recomand cu plăcere tuturor să treacă prin aceasta experiență, dupa cum am spus au fost patru ani frumoși, am cunoscut oameni deosebiți de la cadre profesorale, militare pana la colegi. Astăzi sunt student la Academia Tehnică Militară din București, îmi continui pregătirea și sunt bucuros că am evoluat atât și sunt cu un pas mai aproape să-mi ating țelul.  Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul moral , cât si cel material acordat de familie și prieteni.
„Idealul, deşi nu-l putem atinge niciodată, totdeauna trebuie să-l urmărim, căci dacă am ajunge măcar la jumătate de cale, am adus şi noi o picatură cât de mică la prosperarea şi mărirea neamului omenesc. ” Petre Carp

13164380_707438089397373_1096303541518539832_n

(C) Călin Onacă

 

 

2 gânduri despre &8222;Patru ani… o singură experiență&8221;

  1. Si eu sunt la militar, primul an. Printre toate greutatile de la inceput incep a se lega prietenii puternice. Intr-adevar, pare a fi o experienta aparte, dar fiind la inceput de drum nu pot spune foarte multe 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s