Who am I?

” Prostul face tot ce poate ca să nu treacă neobservat ” Tudor Mușatescu

A fi gentleman nu înseamnă doar a te îmbraca în costum sau cel puțin în limita bunului simț. A fi gentleman înseamnă să ajungi la nivelul acela în care limbajul trupului și limbajul verbal sa transmită faptul că ai cei 7 ani de acasă și nu că ți-ai uitat manierele într-o cutie la polul nord făcând scuba diving pe un iceberg.  A fi gentleman înseamnă sa respecți o domnișoară/doamnă, nu să strigi după ea. ” hai fă in **** mea acasă că-ti crăp  capul ” cum se aude pe la noi din nefericire. 

A fi gentleman înseamnă să nu-ți fie rușine să spui te rog sau mulțumesc.

A fi gentleman sau mai bine zis om înseamnă să recunoști cand ai greșit și să-ți ceri scuze. 

O întâmplare din vara anului 2016: mă plimbam cu un amic cu mașina, când deodată la semafor lângă noi se oprește un bolid, tipic, alb, geamuri fumurii, număr de București, format din 3 cifre si niște litere random, pentru ca nu mai stă el sa gândească ce să aleagă dintre obișnuitele ” vlr „, „bos” „sex”, etc, lăsăm proștii să”gândește ” , ” ie multe și ie grele ” .

La volan, tipul transpiratului într-un maieu pătat zici că a pus 3 rânduri de conopidă azi-dimineața, evident parfumat cu dolce ca lâna, mirosul abundent de ceapă nu se mai simte din cauza spray-ului Rexona, am auzit că face minuni prin Ferentari. Mă rog … în timp ce așteptam la semafor tipul și-a lăsat geamul jos si începe : ” baieții ( da baieții si nu băieții) unde găsesc si io (daca ar fi zis eu, i-ar fi luat limba foc ) un PECO sami ( cu siguranța si in gura lui tot legat e) hrănesc bestia?” Evident ca distinsul nostru cocalar (pentru ca se auzea Dani mocanu la el în mașina cum s-a auzit Martin Garrix la Untold) și-a alimentat bestia ( motor de 3l, de ce să dea bani pe asigurare ) de 25 lei, cât să mai dea o tura de oraș.

 

Am facut această paranteză pentru a pune în lumina defectele unui așa om, nu că m-aș crede eu perfect, dar totuși, a fi un gentleman înseamnă să fii educat, să fii citit, cu siguranță un gentleman nu mi s-ar fi adresat așa, în schimb ” nu vă supărați unde pot găsi și eu o benzinărie să alimentez?” . Un vocabular de mahala și expresii de toată rușinea, cu niște replici ieftine de agățat, distinsule cititor, nu vei fi un gentleman, vei fi un idiot într-o mașina scumpă și dominat de „valoare „. În loc să-ți pui curea cu un dollar bill și ciocate albe, pantaloni scurți, cămașă cu gulerul ridicat, un sacou si să nu uităm de remarcabilii ochelari Ray-Ban cumpărați cu 15 lei de la ruși, mai bine ți-ai lua o cămașă simplă cu niște pantaloni și o pereche de teniși, fii casual, ai putea vorbi respectuos si coerent, inteligibil nu mai zic și crede-mă ca vei fi văzut mult mai bine. 

(C) Călin Onacă